Το τουριστικό προϊόν της Τουρκίας σχετικά με αυτο της Ελλάδας διαφέρει στο σύνολο του ουσιαστικά γιατι σαν τουριστικός προορισμός επηρεάζεται αμεσα απο τις εξελίξεις στις γειτονικές χώρες την έξαρση του Ισλαμισμού και την πολιτική αστάθεια …βλέπε κουρδικό κλπ…
Ακόμα η Χιος ειναι νησί κάτι το οποίο την διαφοροποιεί σαν προορισμό απο αυτόν της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στα γειτονικά νησιά φυσικά εννοούσα Σάμο Λέσβο ίσως και κάποια αλλα νησιά του κεντρικού Αιγαίου αλλα οχι την Ρόδο που διακινεί κυρίως μαζικό τουρισμό.
Συνεχίζω να πιστεύω λοιπόν οτι η σύγκριση με τα νησιά αυτά ειναι πιο ρεαλιστική παρά μια σύγκριση με Ατταλεία για τους λόγους που προανέφερα.
Δυστυχώς οι εναλλακτικοί τουρίστες ενδιαφέρονται και αυτοί για την τιμή του εισιτηρίου και τον χρόνο μεταφοράς και ως εκ τούτου ο χρόνος πτήσης και το κόστος μεταφοράς αποτελεί βασικό παράγοντα επιλογής του εναλλακτικού προορισμού.
Ακόμη θα έλεγα οτι πολλοί απο αυτούς διακινούνται με γκρουπ ταξιδιωτικών γραφείων που εξειδικεύονται σε προορισμούς με ενδιαφέρον στην ορειβασία ,κατάδυση ιστιοπλοΐα καθώς και πεζοπόρους η και τουρίστες που ενδιαφέρονται για αρχιτεκτονική του τόπου η και θρησκευτικό τουρισμό.
Όλοι αυτοί αποτελούν τον κύριο κορμό του εναλλακτικού τουρισμού που φθάνει στον προορισμό κυρίως με πτήσεις τσάρτερ.
Φυσικά υπάρχουν και οι μεμονωμένοι οι οποίοι όμως αποτελούν την μειονότητα αυτού που θα λέγαμε εναλλακτικός τουρισμός.
Συμφωνώ οτι χρειάζεται σχεδιασμός και μάλιστα σύντομα καθώς και στην άποψη οτι ειναι η μεγάλη ευκαιρία για το νησί να ανάδειξη τα πλεονεκτήματα του που ειναι πολλα και σίγουρα οχι μονο ο ήλιος και η θάλασσα.
Η επιλογή της Σμυρνης έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχει αποτύχει γιατι δυστυχώς δτο σύνολο του βγαίνει πολλές φορές και σε υψηλότερο κόστος και πάντοτε ειναι χρονοβόρος.
Τέλος πιστεύοντας στον ελεύθερο διάλογο θα χαιρόμουν να βρίσκαμε τον χρόνο να μοιραστούμε ιδέες εμπειρίες και διάλογο που θα βοηθούσε στο να έχει το νησί μας ένα καλλίτερα τουριστικό αύριο που τόσο πολυ χρειάζεται
Ευχαριστώ για την φιλοξενεια